75 godina zajedno

Ljeto 2015. godine na tradicionalnom Maratonu lađa našla se i jedna vesela skupina zgodnih mladića u crvenim hlačicama i bijelim majicama. Na grudima im je bio logo našeg Zavoda, a na leđima veseli Kapko s porukom „Dođite svi u Petrovu 3”. Postigli su najbolji plasman debitanata u povijesti maratona, a do tri
mjeseca prije utrke niti jedan od njih nije nikada primìo veslo u ruku. Mala složna ekipa sastavljena iz različitih odjela Zavoda, svih stručnih sprema i zanimanja vrijedno je trenirala, radeći istovremeno svoj redoviti posao, i na najbolji način predstavila našu ustanovu. Bili su uspješni, profesionalni, zanimljivi i sretni. Njihov trud je donio odlične rezultate i radost za sve nas jer su veslali timski u zajedničkom ritmu.

 

 

Sve je započelo davne 1945. godine kada je doc. dr Artur Pollak s malom skupinom ljudi osnovao Zavodu za transfuziju. Prve tri godine Zavod je bio vojna ustanova, zatim dio Plive, pa dio Medicinskog fakulteta. Od 1948. godine Zavod je samostalna ustanova s lokacíjom u Ulici kneza Mislava, a od 1978. godine potpuno je preseljen na današnju Iokaciju u Petrovoj ulici, gdje su razvijane i rasle obadvije djelatnosti, i medicinska i farmaceutska. Upravo taj rast je uvjetovao i nužno proširenje, pa smo 2010. kupnjom Plivinog pogona u Hrvatskom Leskovcu otvorili mogućnost daljnjeg razvoja transfuzijske medicine u Petrovoj, a proizvodnje otopina u Hrvatskom Leskovcu.

Sva prava pridržana © 2024 Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu