Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Zbog izrazito smanjenih zaliha krvi krvnih grupa A ,B i 0 molimo darivatelje da se odazovu darivanju krvi. Zahvaljujemo na darovanoj krvi.
Trenutne zalihe krvi

Pretražite naše stranice

Savjetovalište

Savjetovalište za davatelje krvi uspostavljeno je u HZTM prije desetak godina u svrhu pružanja kvalitetnije zdravstvene zaštite našim davateljima krvi u kojih je nađena reaktivnost u obveznim testovima na koje testiramo svaku darovanu dozu krvi.

Zašto je potreban rad Savjetovališta za davatelje krvi ?

Svaka doza darovane krvi testira se svaki puta na četiri obvezna biljega prisutnosti uzročnika krvlju prenosivih bolesti: na biljege virusa hepatitisa B (HBV), hepatitisa C (HCV) i HIV-a te na biljeg uzročnika sifilisa (Treponema Pallidum).

Ako je uzorak krvi davatelja reaktivan u inicijalnom serološkom testu taj uzorak krvi ponovno se testira 2x istim testom. Ako u ponovljenom testiranju rezultat bude reaktivan davatelj krvi se uvodi u pripadajući registar: Registar A, Registar B, Registar C i Registar S i dalje postupamo prema propisanom algoritmu (obaviještavanje davatelja krvi, proširena i potvrdna testiranja).

Davatelja uvedenog u jedan od reagistara obaviještavamo o rezultatima testiranja u pravilu pismenim putem, odnosno, prema potrebi uručujemo nalaz osobno davatelju. Pri darivanju krvi davatelja se pita za broj telefona, mobitela odnosno adresu gdje ga se može prema potrebi osobno kontaktirati. Sadržaj teksta koji se šalje ovisi o vrsti testiranja i o rezultatima testova i sadrži upute kako davatelj treba dalje postupati.

Svaki davatelj u kojeg je nađena reaktivnost u testiranju ima pravo znati što to znači za njegovo zdravstveno stanje i stoga ih pozivamo da dođu u Savjetovalište kako bi im mogli objasniti nalaze, obrazložiti u detalje o ćemu se radi i dati dodatne naputke.

Savjetovalište za davatelje krvi se nalazi se u HZTM u Petrovoj 3, u paviljonu 2 u prizemlju. Radno vrijeme je od 730 – 15, a srijedom od 12 do 19 sati.

Ako davatelj nije u mogućnosti doći u Savjetovalište u uredovno vrijeme može nas nazvati u Savjetovalište na broj telefona 46 00 303 i dogovoriti termin.

Ovim putem pozivamo davatelje krvi:

  • Odazovite se pozivu u Savjetovalište jer je ono samo za Vas i otvoreno
  • Povjerljivo porazgovarajte s liječnikom i na taj način razriješite dileme i nejasnoće
  • Odazovite se na poziv iz Savjetovališta zbog preuzimanja nalaza koji se u nekim slučajevima mogu uručiti samo Vama osobno

Osim davatelja kojima je nađena reaktivnost u testiranju u Savjetovalište se mogu javiti svi davatelji krvi koji se žele osobno dodadno informirati u svezi darivanja krvi.

Možda će Vas zanimati: