Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Molimo darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu darivanju krvi. Zahvaljujemo na darovanoj krvi.
Trenutne zalihe krvi

Pretražite naše stranice

01.12.2013. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svake godine 1. prosinca se diljem svijeta obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem senzibilizacije i informiranja javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, boljeg poznavanja bolesti, destigmatizacije oboljelih, skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje te unaprijeđenja prevencije, liječenja i skrbi diljem svijeta.

Slogan kampanje UNAIDS-a od 2011. do 2015. godine glasi: "Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths" (Doseći nulu. Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih sa AIDS-om).

Naglasak Svjetske zdravstvene organizacije u kampanji 2013.godine je stavljen na poboljšanje prevencije, liječenja i skrbi za mlade ljude. Mladi  u dobi od 10 do 24 godine su skupina koja je i dalje ranjiva na HIV infekciju, usprkos svim poduzetim mjerama prevencije. To se pogotovo odnosi na mlade djevojke u sub-Saharskoj Africi koje su izložene velikom riziku od infekcije.

U 2012. godini u svijetu je 35,3 milijuna ljudi zaraženo HIV-om, od toga 2.1 milijun adolescenata. 

OPĆENITO O HIV-u i AIDS-u

  • Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV-om). Ovaj virus napada obrambeni sustav organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti
  • HIV je virus humane imunodeficijencije ( H=human, ljudski; uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam, I= Immuno-deficiency, imunodeficijencija; slabljenje imunološke obrane organizma, V=virus; uzročnik bolesti je virus iz porodice Retrovirusa, koji napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite )
  • AIDS je kratica od engleskog naziva "Acquired Immunodeficiency Syndrome“, što znači sindrom stečene imunodeficijencije ( A= acquired, stečeno;  stanje koje netko stječe nakon zaražavanja HIV-om, I=immune, imuni sustav; utječe na imunološki sustav, D=deficiency, deficijencija; slabost imunološkog sustava, S= syndrome, sindrom; skup stanja i znakova bolesti karakterističnih za određenu bolest). Francuska kratica za ovu bolest je SIDA, „Syndrome d ’imunodéficiencience acquise“, a u prijevodu znači isto. 
  • Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora imati i AIDS.  AIDS je krajnji i najteži stadiji HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunog sustava.
  • Infekcija HIV-om, kao i kasna manifestacija infekcije, tj. AIDS, zarazna je bolest, a kao zarazna bolest, može se i spriječiti.
  • HIV je prisutan u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Tri su osnovna načina prijenosa HIV-infekcije: nezaštićeni spolni odnos sa zaraženom osobom (vaginalni, analni, oralni), upotreba zajedničkog pribora (igle i šprica) za ubrizgavanje droge, sa zaražene majke na dijete (do prijenosa infekcije najčešće dolazi tijekom porođaja, rjeđe u samoj trudnoći ili dojenjem)
  • HIV se također može prenijeti prilikom transfuzije krvi i krvnih pripravaka, ali je taj rizik sveden na minimum zbog testiranja darivatelja krvi
  • Liječenje HIV/AIDS-a: Hrvatska pripada zemljama u kojima je dostupna i besplatna visokopotentna antiretrovirusna terapija (engl. kratica HAART). Uz pridržavanje liječničkih preporuka prognoza HIV-om zaraženih osoba se znatno popravila, no nažalost bolest je i dalje neizlječiva

STANJE U HRVATSKOJ

Prema podacima Registra za HIV/AIDS HZJZ  u razdoblju od 1985. (kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u RH) do sredine studenog 2013. u Hrvatskoj su evidentirane ukupno 1102 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega je 420 oboljelih od AIDS-a, a u istom je razdoblju  176 osoba umrlo od AIDS-a.

U Hrvatskoj se posljednjih 10 godina prosječno godišnje registrira 60 zaraženih HIV-om što Hrvatsku uvrštava u zemlje s niskom razinom učestalosti HIV infekcije (12-17 na milijun stanovnika).

Posljednjih godina vidljiv je određen trend porasta broja otkrivenih novih slučajeva HIV infekcije, što dijelom objašnjavamo djelovanjem deset centara za besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje (HIV savjetovališta) u osam gradova u Hrvatskoj koje je utjecalo na veći obuhvat testiranjima na HIV.

HIV/AIDS se u Hrvatskoj registrira gotovo isključivo unutar grupa povećanog rizika (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji intravenski ubrizgavaju opojne droge, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, osobe koje imaju veliki broj i često mijenjaju partnere, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om). Većina inficiranih zarazila se spolnim putem (87%). Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci (85,5 %). Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godina.

Zaraženi HIV-om  (1985-2013. godine) prema vjerojatnom putu prijenosa infekcije-podaci Registra za HIV/AIDS HZJZ 

Zaraženi HIV-om prema vjerovatnom putu prijenosa infekcije

Prema dobivenim podacima vidljivo je da dominira muški homoseksualni put prijenosa (56,1%).          

Nema novoinficiranih primatelja krvnih pripravaka, a u čitavom razdoblju praćenja HIV-a u  Hrvatskoj (27 godina), samo su dvije osobe (2005.) ovu infekciju dobile putem transfuzije krvi. 

Od ožujka 2013. opasnost od prijenosa HIV-a putem transfuzije je smanjena uvođenjem molekularnih testova koji se primjenjuju u obveznom testiranju davatelja. Molekularno testiranje skraćuje period u kojem infekcija ne može biti dokazana (window period).                   

Darivanje krvi po principima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, princip samodostatnosti, Vaša iskrenost u odgovaranju na pitanja u Upitniku za darivatelje krvi, pouzdani testovi za otkrivanje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, nadzor nad krvi i krvnim pripravcima te ostale mjere zaštite zaslužni su za iznimno nizak rizik od HIV infekcije u transfuzijskom liječenju bolesnika.

Želimo naglasiti da darivanje krvi nije način da se testirate. U Hrvatskoj djeluje 10 centara za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje- HIV savjetovališta. Više informacija možete dobiti na  web stranici

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/hiv_cent.htm.