Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Zbog izrazito smanjenih zaliha krvi krvnih grupa A ,B i 0 molimo darivatelje da se odazovu darivanju krvi. Zahvaljujemo na darovanoj krvi.
Trenutne zalihe krvi

Pretražite naše stranice

Krv kao etičko dobro za društveni kapital i sigurnost

Bessy LogoProjekt "Krv kao etičko dobro za društveni kapital i sigurnost" (Blood Ethical Good for Social Capital and Safety – BESSY) sufinancira se iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske unije u okviru programa Jadranske prekogranićne suradnje (prioritet 1. "Ekonomska, socijalna i institucionalna suradnja" - mjera za društvene, radničke i zdravstvene mreže).

Cilj projekta je uspostaviti održivu mrežu donositelja odluka, nevladinih organizacija i pružatelja zdravstvene skrbi uključenih u davalaštvo krvi na jadranskom području. Promicanjem važnosti krvi kao etičkog i društvenog dobra zajednički će se nastojati riješiti problem nedostatka i sigurnosti darovane krvi, poštujući različitosti sustava davalaštva krvi pojedinih zemalja i osobnosti pojedinaca.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu jedan je od partnera u projektu BESSY  u pripremi i provedbi kojeg sudjeluju partneri iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Albanije. Projekt se provodi na razini institucija i nevladinih organizacija (Zavodi za transfuziju krvi, Crveni križ, AVIS) kako bi se osigurale smjernice rada u postizanju visoke razine uspješnosti davalaštva krvi.

Projekt će u svim zemljama obuhvatiti: prikupljanje podataka i primjera dobre prakse iz davalaštva krvi, komunikacijske i edukacijske aktivnosti, analizu metoda i pristupa promicanja i upravljanja dobrovoljnim neplaćenim davateljima krvi, te općenito "promicanje zdravlja". Partneri u projektu razvijaju jedinstvenu komunikacijsku kampanju utemeljenu na zajedničkim načelima s ciljem povećanja broja dobrovoljnih davatelja krvi. Osim toga, projekt obuhvaća izgradnju kapaciteta koja se sastoji od uspostavljanja virtualnog Centra i mreže znanja i ekspertize na web stranicama projekta kao i edukativnih aktivnosti uz razmjenu iskustava organiziranih u radu partnera iz projekta. 

BESSY projekt web: www.bessyproject.eu