Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Molimo darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu darivanju krvi. Zahvaljujemo na darovanoj krvi.
Trenutne zalihe krvi

Pretražite naše stranice

Krv kao etičko dobro za društveni kapital i sigurnost

Bessy LogoProjekt "Krv kao etičko dobro za društveni kapital i sigurnost" (Blood Ethical Good for Social Capital and Safety – BESSY) sufinancira se iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Europske unije u okviru programa Jadranske prekogranićne suradnje (prioritet 1. "Ekonomska, socijalna i institucionalna suradnja" - mjera za društvene, radničke i zdravstvene mreže).

Cilj projekta je uspostaviti održivu mrežu donositelja odluka, nevladinih organizacija i pružatelja zdravstvene skrbi uključenih u davalaštvo krvi na jadranskom području. Promicanjem važnosti krvi kao etičkog i društvenog dobra zajednički će se nastojati riješiti problem nedostatka i sigurnosti darovane krvi, poštujući različitosti sustava davalaštva krvi pojedinih zemalja i osobnosti pojedinaca.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu jedan je od partnera u projektu BESSY  u pripremi i provedbi kojeg sudjeluju partneri iz Italije, Slovenije, Hrvatske i Albanije. Projekt se provodi na razini institucija i nevladinih organizacija (Zavodi za transfuziju krvi, Crveni križ, AVIS) kako bi se osigurale smjernice rada u postizanju visoke razine uspješnosti davalaštva krvi.

Projekt će u svim zemljama obuhvatiti: prikupljanje podataka i primjera dobre prakse iz davalaštva krvi, komunikacijske i edukacijske aktivnosti, analizu metoda i pristupa promicanja i upravljanja dobrovoljnim neplaćenim davateljima krvi, te općenito "promicanje zdravlja". Partneri u projektu razvijaju jedinstvenu komunikacijsku kampanju utemeljenu na zajedničkim načelima s ciljem povećanja broja dobrovoljnih davatelja krvi. Osim toga, projekt obuhvaća izgradnju kapaciteta koja se sastoji od uspostavljanja virtualnog Centra i mreže znanja i ekspertize na web stranicama projekta kao i edukativnih aktivnosti uz razmjenu iskustava organiziranih u radu partnera iz projekta. 

BESSY projekt web: www.bessyproject.eu