Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu

Molimo darivatelje svih krvnih grupa da se odazovu darivanju krvi, na koje preporučamo da dođete s maskom. Zahvaljujemo svim darivateljima na darovanoj krvi.
Trenutne zalihe krvi

Pretražite naše stranice

01.12.2013. Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svake godine 1. prosinca se diljem svijeta obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a s ciljem senzibilizacije i informiranja javnosti o infekciji HIV-om i AIDS-u, boljeg poznavanja bolesti, destigmatizacije oboljelih, skretanja pozornosti na opasnosti koje donosi rizično ponašanje te unaprijeđenja prevencije, liječenja i skrbi diljem svijeta.

Slogan kampanje UNAIDS-a od 2011. do 2015. godine glasi: "Getting to zero: zero new HIV infections. Zero discrimination. Zero AIDS-related deaths" (Doseći nulu. Nula novih HIV infekcija. Nula diskriminacije. Nula bolesti povezanih sa AIDS-om).

Naglasak Svjetske zdravstvene organizacije u kampanji 2013.godine je stavljen na poboljšanje prevencije, liječenja i skrbi za mlade ljude. Mladi  u dobi od 10 do 24 godine su skupina koja je i dalje ranjiva na HIV infekciju, usprkos svim poduzetim mjerama prevencije. To se pogotovo odnosi na mlade djevojke u sub-Saharskoj Africi koje su izložene velikom riziku od infekcije.

U 2012. godini u svijetu je 35,3 milijuna ljudi zaraženo HIV-om, od toga 2.1 milijun adolescenata. 

OPĆENITO O HIV-u i AIDS-u

  • Sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS) je uznapredovali stadij infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV-om). Ovaj virus napada obrambeni sustav organizma s posljedičnim razvojem specifičnih zaraznih i malignih bolesti
  • HIV je virus humane imunodeficijencije ( H=human, ljudski; uzrokuje bolest nakon ulaska u ljudski organizam, I= Immuno-deficiency, imunodeficijencija; slabljenje imunološke obrane organizma, V=virus; uzročnik bolesti je virus iz porodice Retrovirusa, koji napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite )
  • AIDS je kratica od engleskog naziva "Acquired Immunodeficiency Syndrome“, što znači sindrom stečene imunodeficijencije ( A= acquired, stečeno;  stanje koje netko stječe nakon zaražavanja HIV-om, I=immune, imuni sustav; utječe na imunološki sustav, D=deficiency, deficijencija; slabost imunološkog sustava, S= syndrome, sindrom; skup stanja i znakova bolesti karakterističnih za određenu bolest). Francuska kratica za ovu bolest je SIDA, „Syndrome d ’imunodéficiencience acquise“, a u prijevodu znači isto. 
  • Osoba koja je inficirana HIV-om, ne mora imati i AIDS.  AIDS je krajnji i najteži stadiji HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunog sustava.
  • Infekcija HIV-om, kao i kasna manifestacija infekcije, tj. AIDS, zarazna je bolest, a kao zarazna bolest, može se i spriječiti.
  • HIV je prisutan u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe. Tri su osnovna načina prijenosa HIV-infekcije: nezaštićeni spolni odnos sa zaraženom osobom (vaginalni, analni, oralni), upotreba zajedničkog pribora (igle i šprica) za ubrizgavanje droge, sa zaražene majke na dijete (do prijenosa infekcije najčešće dolazi tijekom porođaja, rjeđe u samoj trudnoći ili dojenjem)
  • HIV se također može prenijeti prilikom transfuzije krvi i krvnih pripravaka, ali je taj rizik sveden na minimum zbog testiranja darivatelja krvi
  • Liječenje HIV/AIDS-a: Hrvatska pripada zemljama u kojima je dostupna i besplatna visokopotentna antiretrovirusna terapija (engl. kratica HAART). Uz pridržavanje liječničkih preporuka prognoza HIV-om zaraženih osoba se znatno popravila, no nažalost bolest je i dalje neizlječiva

STANJE U HRVATSKOJ

Prema podacima Registra za HIV/AIDS HZJZ  u razdoblju od 1985. (kada je zabilježen prvi slučaj zaraze HIV-om u RH) do sredine studenog 2013. u Hrvatskoj su evidentirane ukupno 1102 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega je 420 oboljelih od AIDS-a, a u istom je razdoblju  176 osoba umrlo od AIDS-a.

U Hrvatskoj se posljednjih 10 godina prosječno godišnje registrira 60 zaraženih HIV-om što Hrvatsku uvrštava u zemlje s niskom razinom učestalosti HIV infekcije (12-17 na milijun stanovnika).

Posljednjih godina vidljiv je određen trend porasta broja otkrivenih novih slučajeva HIV infekcije, što dijelom objašnjavamo djelovanjem deset centara za besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje (HIV savjetovališta) u osam gradova u Hrvatskoj koje je utjecalo na veći obuhvat testiranjima na HIV.

HIV/AIDS se u Hrvatskoj registrira gotovo isključivo unutar grupa povećanog rizika (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, ovisnici koji intravenski ubrizgavaju opojne droge, osobe koje plaćaju ili naplaćuju seksualne usluge, osobe koje imaju veliki broj i često mijenjaju partnere, stalni partneri/partnerice inficiranih HIV-om). Većina inficiranih zarazila se spolnim putem (87%). Među zaraženima i dalje dominiraju muškarci (85,5 %). Najveći broj infekcija registrira se u dobnoj skupini od 25 do 44 godina.

Zaraženi HIV-om  (1985-2013. godine) prema vjerojatnom putu prijenosa infekcije-podaci Registra za HIV/AIDS HZJZ 

Zaraženi HIV-om prema vjerovatnom putu prijenosa infekcije

Prema dobivenim podacima vidljivo je da dominira muški homoseksualni put prijenosa (56,1%).          

Nema novoinficiranih primatelja krvnih pripravaka, a u čitavom razdoblju praćenja HIV-a u  Hrvatskoj (27 godina), samo su dvije osobe (2005.) ovu infekciju dobile putem transfuzije krvi. 

Od ožujka 2013. opasnost od prijenosa HIV-a putem transfuzije je smanjena uvođenjem molekularnih testova koji se primjenjuju u obveznom testiranju davatelja. Molekularno testiranje skraćuje period u kojem infekcija ne može biti dokazana (window period).                   

Darivanje krvi po principima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti, princip samodostatnosti, Vaša iskrenost u odgovaranju na pitanja u Upitniku za darivatelje krvi, pouzdani testovi za otkrivanje krvlju prenosivih zaraznih bolesti, nadzor nad krvi i krvnim pripravcima te ostale mjere zaštite zaslužni su za iznimno nizak rizik od HIV infekcije u transfuzijskom liječenju bolesnika.

Želimo naglasiti da darivanje krvi nije način da se testirate. U Hrvatskoj djeluje 10 centara za anonimno i besplatno HIV savjetovanje i testiranje- HIV savjetovališta. Više informacija možete dobiti na  web stranici

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/hiv_cent.htm.