Sterilizacija etilen oksidom

Sterilizacija etilen oksidom značajna je metoda sterilizacije za medicinske proizvode, kod kojih je u izradi učestala uporaba polimernih materijala. U bolničkim je sterilizacijama, zastupljena odmah iza sterilizacije parom. Za sve materijale koji se ne mogu sterilizirati pri visokim temperaturama, sterilizacija etilen oksidom metoda je izbora. Sterilizacijski postupak provodi se pri temperaturama od 45 do 65o C i zajedno s koncentracijom etilen oksida, relativnom vlažnosti i vremenom izloženosti faktor je uspješnosti procesa.

Sterilizaciju etilen oksidom provodimo u našoj Ustanovi više od 40 godina za sterilizaciju kod nas proizvedenih medicinskih proizvoda i za vanjske korisnike, kako proizvođače medicinskih proizvoda, tako i bolnice. Uspješnost svakog ciklusa sterilizacije etilen oksidom možemo popratiti i Potvrdom o sukladnosti procesa.

Proces sterilizacije etilen oksidom validiran je postupak kojeg i u rutinskom radu provodimo u skladu sa zahtjevima EN ISO 11135-1:2007. Sukladnost procesa potvrđena je i certifikatom u skladu s EN ISO 13485:2003 / AC:2007 od strane Tüv Süd ( Managment Service / Product Service)-München.